tutorijali

Na sajtu Ravelry mozete naci mnostvo besplatnih uputstava, medju njima i tri moja:
Beskonacni sal
Visenamenska vrecica
Romandin sal

Prva dva tutorijala pisana su za hrvatski online časopis DO!TS, koji možete besplatno pogledati na sajtu dots.com.hr

Dalje na stranici slede nekoliko tutorijala koje sam objavila ranije na blogu.

BOJENJE VUNICE
hand dyed yarn

Koristila sam belo-bež vunicu iz Prediva Alisa …. malo crvene prehrambene boje, i malo bordo boje u prahu za tekstil i vunu. Kasnije sam malo razredila boje, te dobila svetlije nijanse.

Proces je sledeci … onako otprilike, i sa ovim jednokratnim iskustvom 🙂
Vunicu namotajte u široke navoje, stavite u mlaku vodu, sa 1-2 kašike sirćeta, da stoji 15ak min. U medjuvremenu stavite kecelju, rukavice i postavite novinu na radnu površinu. Zatim razvucite foliju (onu kuhinjsku lepljivu) – površine dovoljne da razvučete vunicu. Pripremite boje – ja sam koristila preostalu ambalažu od boja za kosu (plastične bočice sa uskim vrhom). Rasporedite vunicu po foliji, tako da nema preklopa. Šarajte 🙂 – dobro natopite vunicu, jer će voda ispariti u toku zagrevanja. Ako imate puno vunice, možda ćete morati da je okrenete i obojite sa druge strane.
Zatim uvijte vunicu sa folijom tako da folija štiti različito obojene delove od dodirivanja. Stavite u kesu za zamrzivač, ne zatvarajte i stavite u mikrotalasnu, nekih 4 min za 50gr. Izvucite sa rukavicama, pazite, jako je vrelo! Ostavite da se ohladi, zatim pocepajte kesu, i izvucite vunicu … Isperite je, uz par kapi šampona, sirćeta u zadnjem ispiranju…. dok voda ne bude čista. Stavite na provetreno mesto da se osuši i …. uživajte 🙂
(za više informacija i za one kojima više odgovara video uputstvo, potražite na YouTube-u, sa rečima „hand dyed yarn“…)

————————————————————————–

DEČJE RUKAVICE

objavljeno na blogu 7. januara 2010.

Prema uputstvu od HelloYarn, tehniku „figure 8 cast on“ sam iskoristila za početak rukavica odozgo.

Počinje se sa nizanjem petlji „u osmice“, na svaku iglu po broj petlji koliko želite da bude sa jedne strane.
rukavice 1

Onda trećom iglom upletete petlje sa jedne strane, sve pravo. Izgleda teško, i biće u početku, ali već treću rukavicu radila sam sa lakoćom.
rukavice 2

rukavice 3

Ovako izgleda kada se uplete i druga strana.
rukavice 4

Zatim, sledeći red, dodajte po petlju na početku i kraju igle (ukupno 4), pa sledeći red normlano. Ponavljajte dok ne dosegnete željeni obim rukavice, a onda pletite pravo……….. Ostaje palac, i pasica.

rukavice decje

————————————————————————–

PLETENJE U VISE BOJA, SA NAPRSTKOM
objavljeno na blogu 9. oktobra 2006.

Sve sto treba je da se namakne na prst, vunica stavi izmedju plasticnih zubica, i onda metalna klapnica stavi preko. Vuna se drzi kao i obicno. Do problema moze da dodje ukoliko se plete jednom bojom vise petlji nego drugom.

Photobucket

————————————————————————–

MINI UPUTSTVO ZA PLETENJE BEBI PAPUČICA
objavljeno na blogu 12. oktobra 2006.

Predlažem da prvo uradite probni model. Nanizati 34 petlje, i isplesti malu pasicu na 1pravo-1krivo. Podijeliti: 11 petlji na prvu, 12 petlji na drugu, i 11 petlji na treću iglu. Plesti prvu iglu pravo, a onda plesti samo drugu nekih 15 redova – od toga nastaje gornji dio papučice.

Photobucket

Pri kraju ovog dijela oduzmite po jednu petlju sa svake strane, neka 4 reda. Zatim pokupite petlje sa strane, nekih 11, pa pletite pravo u krug. Rasporedite petlje tako sto cete na centralnu iznad prstiju dodati po 5 petlji sa igli sa strane. Pletite sledeci red krivo, pa pravo, pa krivo, zavrsno sa krivo, dok ne dobijete visinu.

Photobucket

E sad, kako dodjete na donju stranu, tako rasporedite petlje iznad prstiju na pola, pa ćete tu i na početku oduzeti po jednu petlju sa svake strane (zelene oznake), u svakom drugom redu – sužavaćete za dno papučice. Tako jedno 3-4 reda, i na kraju ušijte-spojite suprotne strane.

Photobucket

I voila ! Lično nisam baš prezadovoljna kako je ovo ispalo, vidjecu da nadjem neko uputstvo koje ne ostavlja šav na tabanu. Jeste da bebe ne hodaju prvih nekoliko mjeseci, ali ipak.

Photobucket

————————————————————————–

PLETENJE RUKAVICA SA PRSTIMA

objavljeno na blogu 16. septembra 2006.

Biće vam potrebno manje od 2 klupka vunice, i 5 igala sa duplim vrhom. Predlažem da jednu rukavicu ispletete kao vježbu, i sačuvate je sa kasniju uporedbu. Recimo, počnite sa 40 ili 60 petlji, pa ćete kasnije znati da li taj broj da smanjite ili povećate, zavisno od vunice i ruku. Uputstvo koje vidite u pozadini je sa http://www.knitty.com, ali su tamo ove rukavice pletene od prstiku ka dolje. Mi ćemo obrnuto, i plešćemo lijevu rukavicu.

Dakle, 60 petlji, pa rasporedite na 4 igle i pletite u krug pasicu od nekoliko cm, 2 pravo, 2 krivo. Onda nastavite plesti pravo sve dok ne dodjete do korijena alca.

Photobucket

Pletenje palca: spojite petlje sa 2 igle sa poledjine dlana u jednu pomoćnu, jer će vam sve igle trebati za pletenje palca. Odvojite na kraju 1. igle nekih 7 petlji. pa onda na još 2 igle dodajte 4 i 3 petlje, kao na slici.

Photobucket

Spojite početak odabranih 7 petlji, i pletite u krug. Palac nastaje. Ako hocete bez prstiju, zavrsite ga ravno, a ako zelite puni prst, pletite, suzite malo pri vrhu, i zavrsite tako što ćete preostalu vrpcu provući kroz petlje i zategnuti.

Photobucket

Nemojte brinuti ako vam se pojave rupice na početku palca. Koliko god zatezali, njih će biti, i kasnije ćete ih ušiti.

Sada se vratite na početak palca, umetnite novu vunicu na drugoj strani palca, jer ste 1 njegov red već ispleli. Nastavite plesti u krug sve dok ne dodjete do ostalih prstiju. E sad slijedi zez….. Imate 60 petlji, zapravo po 30 sa svake strane. Znaci 30 / 4 prsta = 7.5. Znaci, imacete po oko 7 petlji za 1 prst. Medjutim, ako hocete ljepse rukavice, možete umetnuti izmedju prstiju po jos 2 petlje. To znaci da za kažiprst odaberete 8 petlji sa jedne i sa druge strane, dodate 2 sa unutrasnje strane….

Photobucket

Kada ispletete kaziprst, krenite od pocetka srednji prst: vec imate 2 od kaziprsta, uzmite 7 sa jedne, i 7 sa druge strane, i dodajte jos 2 petlje ka domalom prstu……

Photobucket

Nastavite 🙂 Samo hrabro ! 🙂 Iako mislite da imate pravog ježa u rukama !!

Dakle, tako do kraja i rukavica je ubrzo gotova.

Photobucket

Sve što preostaje je da uvučete krajeve i ušijete rupice kod palca….. i ispletete desnu rukavicu 🙂

————–

3 thoughts on “tutorijali

Postavi komentar